Manica Lunga


The Manica Lunga has been built in the first half of the ‘ 600 by the Castellamonte architects, Amedeo and its son Carl for the Duke  Carlo Emanuele I. In the illustrations of the Theatrum Sabaudiae, this long and narrow building, at that time connected with the  Castle was used to hosting the gallery of pictures of the Duke. It has been damaged, like all the complex, by the  French troops of General Catinat in 1693, and it would have been destroyed in order to answer to the requirements of the new plan elaborated from Filippo Juvarra that previewed to its place a symmetrical building  with at the center the great entrance hall and ball room at the first floor. The plan was interrupted before the demolition of the Manica Lunga, and from that moment it was used as service space, while in 1800 with the definitive passage of the Castle to the Rivoli City it hosted  the soldiers used as a barrack.  While after the II World War it became the residence of the evacuated. These improper utilisations modified the structure with the building of new  spaces for hygienic services like it is possible to see in the photographies that document the situation of degradation and abandonment of all the’ building. The restoration of the Manica Lunga started in 1986, date that it possible to see on the façade, and finished definitively in 2000 with the opening of the exhibition space at the third floor. Thanks to these intense activities, the exhibiting vocation of the space returns to being valued, at the exterior Andrea Bruno, architect at the centre of the restoration intense activity, has placed the staircases and the’ elevator, realized with transparent materials that give  the possibility to observe better the structure, long 147 meters and wide 6. The metallic cover, realized ex novo, is connoted by the repetition of centers, with a central cap  all along the length of the structure, the light has been brought back thanks the elimination of the attics and the structures realized in more recent to time and not pertaining ones to the Castellamonte period. The  opening of large windows at head of all the plans increases the light remarkably, permitting to see the Castle.